Moet je tegenwoordig beleggen of sparen?

/ oktober 31, 2017

Het is tegenwoordig een lastige keuze: geld sparen op een bankrekening of beleggen in één van de diverse mogelijkheden. Sparen levert de afgelopen jaren vrijwel niets meer op, maar beleggen brengt daarentegen weer een hoop risico’s met zich mee. Welke afweging moet je precies maken om de juiste keuze te maken?

Risico’s

Sparen brengt over het algemeen weinig risico’s met zich mee. Om geld te verdienen zijn er echter risico’s nodig zoals bij de handel in aandelen of andere beleggingen. Doordat je investeert in een bedrijf ben je afhankelijk van een externe partij waar je geen invloed op kan uitoefenen. Beleggen moet je ook liggen, want het kan ook zenuwslopend zijn in bepaalde perioden.

Wanneer je jong bent is het verstandig om te beginnen met wat kleine beleggingen. In de loop der jaren zou je dan je portefeuille uit kunnen breiden en hierdoor ook de risico’s kunnen verspreiden. Wanneer het op een jonge leeftijd fout gaat heb je nog wel de tijd om het te herstellen. Op een latere leeftijd is het lastig om de schade te herstellen en daarom dus aan te raden om te sparen.

Mogelijkheden

Wanneer je gaat kijken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van beleggen zal je merken dat dit er een hele hoop zijn. Je kan in veel verschillende dingen beleggen, zoals obligaties, aandelen, maar ook populair zijn de cryptocurrency. Dit laatste raden wij echter af, want het is een enorm volatiele markt (veel pieken, maar misschien nog wel meer dalen) en de toekomst van dit type belegging is nog onzeker. Steeds meer landen verbieden de handel in cryptocurrency wat niet ten goede komt van de koers.

Sommige mensen vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan een betere wereld en kiezen voor beleggingen in bijvoorbeeld Kronos. Dit is een partij die zorgt voor eerlijke cacaohandel in Ecuador. Doordat de lokale boeren voldoende geld te geven voor hun product zullen zij te allen tijde tevreden zijn.

Deel dit Bericht