Geld lenen met BKR-registratie

/ oktober 3, 2018

Geld lenen met BKR-registratie 

Indien je BKR-geregistreerd bent, kan het moeilijk zijn om een lening af te sluiten voor bijvoorbeeld een huis. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie, het bureau dat bijhoudt welke mensen een lening hebben lopen. Degene bij wie je een lening afsluit, meestal de bank, geeft dit door aan het BKR en kan bij het BKR nakijken of je nog ergens anders leningen hebt lopen die je niet hebt afbetaald.

Positieve registratie

Indien je positief geregistreerd bent is er eigenlijk niets aan de hand. Dat is in het geval je rood kunt staan op je betaalrekening, als je een doorlopend krediet of persoonlijke lening hebt, als je een creditcard hebt of als je een lopende private lease-regeling hebt. In deze gevallen ben je wel geregistreerd, maar als je altijd alles op tijd betaalt blijft jouw registratie positief en kan je waarschijnlijk gewoon een nieuwe lening afsluiten. De positieve registratie zegt namelijk alleen over jou dat je een schuld hebt en dus niets over een eventuele achterstand van betalingen.

Negatieve registratie

Als je negatief geregistreerd staat kan het lastiger zijn om een geldlening af te sluiten. Als je minimaal twee maanden niet afbetaalt terwijl je dat wel zou moeten doen, wordt je positieve registratie veranderd in een negatieve registratie. Als je wil lenen en de aanbieder van de lening ziet dat je negatief geregistreerd staat, zal hij moeilijker doen over het verstrekken van een lening. Als je negatief geregistreerd staat en toch geld wil lenen zijn er wel mogelijkheden, maar je moet je afvragen of je wel geld wil en kan lenen met een negatieve registratie.

Uitzonderingen meldplicht

Normaal gesproken is degene bij wie je een lening afsluit verplicht om dit te melden bij het BKR. Er zijn echter uitzonderen. De kredietverstrekker hoeft de lening niet te melden als het gaat om kredieten en leningen onder de € 250,- of als de looptijd minder is dan een maand. Ook hoeven studieschulden bij DUO niet te worden gemeld en een eigenwoningschuld wordt pas geregistreerd bij een betalingsachterstand van minimaal drie maanden. Daarnaast hoef je leningen die je privé afsluit niet te melden, zoals leningen van familie of vrienden.

Deel dit Bericht