Geld lenen met BKR
Geld lenen met BKR
BKR toetsing
Sinds de oprichting van het BKR willen leners vaak een lening aangaan zonder dat er een BKR-toetsing plaatsvindt. Hier zijn nog altijd veel vragen over. Wanneer u niet aan een betalingsverplichting heeft voldaan, wordt een BKR codering opgesteld. Hierdoor kan het in de toekomst moeilijker zijn om een lening te krijgen. Dit is de voornaamste reden waarom iemand de BKR-toetsing wil ontlopen.
Lening zonder BKR
Het misverstand dat enkel wanbetalers een lening zonder BKR aangaan, moet snel van de baan geruimd worden. Zonder dat u het zelf wilt, kunt u namelijk al in aanraking komen met het BKR. Een BKR codering ontvangen is zeer snel gebeurd, maar er terug vanaf komen is een heel ander verhaal. Om te beginnen dient u een kredietverstrekker te vinden die geen registratie bij het BKR verplicht acht. Er bestaan financiële instellingen die hierin zijn gespecialiseerd, maar velen weigeren een lening te verstrekken als ze weten dat u bij het BKR geregistreerd bent. Het is dus van groot belang dat u dit altijd vermeldt wanneer u een lening wilt aangaan bij een bank (indien u zelf weet dat u geregistreerd bent). Indien u dit niet doet, komen ze hier toch wel achter, namelijk tijdens het volgen van de standaardprocedure.
Geld lenen met BKR
Veel kredietverstrekkers zijn voorzichtig bij het accepteren van een lening. Indien u een BKR-registratie heeft openstaan, zal het moeilijker zijn (en ook meer geld kosten) om een lening te krijgen dan wanneer dit niet het geval is. De kans is zelfs groot dat u geen lening zult krijgen wanneer u een notatie heeft bij Bureau Krediet Registratie. Geld lenen met BKR of een creditcard zonder BKR toetsing aanvragen is zo makkelijk nog niet dus!
In vele gevallen zult u dus bij een instelling terechtkomen die gespecialiseerd is in het lenen aan mensen met een verleden bij het BKR. Dit houdt meestal in dat u een hogere rente moet betalen, omdat u een groter risico vormt voor het bedrijf in kwestie. Het is (meestal) wel mogelijk om een minilening te krijgen, ook wanneer u een verleden heeft bij het BKR.
Er zijn verschillende soorten BKR coderingen. De A1-codering houdt in dat u nog steeds geld kunt lenen. U heeft slechts een keer te laat betaald, bent hiervoor verwittigd en heeft niet gereageerd. Deze codering geldt ook nog wanneer de deurwaarder is langs geweest. Banken zien een A1-codering gewoonlijk wel door de vingers, waardoor u dus nog wel een lening zult kunnen krijgen.
Met een A2- of A3-codering is dat echter een ander verhaal. Bij A2 is het nog wel mogelijk om kleine leningen (enkele honderden euro’s) aan te gaan, maar zelfs dat is uitgesloten bij een A3 codering. In het laatste geval zijn een heleboel gegevens van de lener onbekend.
Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat ze nog een BKR-codering hebben staan. Dit vormt dan ook problemen wanneer men een nieuwe lening wil aangaan. Men wordt immers geconfronteerd met deze informatie en moet hier dan ook vanaf zien te komen, voordat het mogelijk is om een nieuwe lening te krijgen.
De coderingen worden zo’n vijftal jaar bijgehouden. Het kan wel voorkomen dat er een fout ontstaat bij een deelnemer en dat deze vervolgens niet wordt verwijderd uit het archief. Dan kan de cliënt hier best een belletje voor plegen naar het betreffende bedrijf om deze gegevens te laten wissen. Dit zou geen enkel probleem mogen opleveren en zo is de codering alsnog van de baan.